Slavni bh. stručnjak:
Slavni bh. stručnjak: "Ne bih preuzeo ni Barcelonu"
19. 06. 2016 - 12:56 \\ Rukomet

Dovoljno je kazati samo Abas Arslanagić, odmah će mnogi znati da se radi o vanserijskom rukometnom golmanu, kojeg su zvali div sa sedam ruku, golmanska hobotnica, gutač sedmeraca, kralj sedmeraca...

Po mnogima Abas Arslanagić je bio najbolji rukometni golman, kojeg smo ikada imali.Svoju blistavu rukometnu karijeru je započeo u rodnom gradu Derventi sa 14 godina.Poslije četiri godine odlazi na studije u Beograd, gdje je igrao u Partizanu iz Beograda.Nakon toga dolazi u Borac iz Banja Luke, sa kojim je osvojio brojne titule, titulu evropskog šampiona 1976 godine, odigrao 232 utakmice, osvojio 4 prvenstva i 5 kupova.

 

Zlatna medalja na OI

O Abasu Arslanagiću bi se moglo pisati danima, njegovoj blistavoj rukometnoj karijeri.Za rukometnu reprezentaciju Jugoslavije je debitovao 1969. godine u Ljubljani protiv Njemačke.Na golu reprezentacije Jugoslavije je odigrao 125 utakmica, sa kojom je osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi u Minhenu 1972 godine, dvije bronze na svjetskim prvenstvima 1970. i 1974. godine, a imao je i dva nastupa za selekciju Svijeta.

Abas Arslanagić je uveo neke novine u načinu kako se rukometni gol brani.Kod branjenja sedmeraca, prvi je počeo izlaziti s linije na tri metra i digao bi ruke iznad glave.

Legendarni golman Abas Arslanagić je ovih dana u Fojnici , gdje se nalazi na odmoru i rehabilitaciji sa svojom suprugom u Lječilištu „Reumal".Sreli smo ga u društvu njegovog prijatelja primarijusa dr. Damira Jaganjca, koji je isto nekada bio vrsni rukometaš, sada šef Kabineta sportske medicine Lječilišta „Reumal" u Fojnici.

Naravno tema razgovora dva prijatelja i nekadašnja sportaša je bio rukomet.Prekinuli smo ih u tom razgovoru i na kratko i  popričali sa Abasom Arslanagićem, legendom rukometa svih vremena.

- Ovdje sam u Fojnici drugi put, sada sa suprugom i sve nam paše, vjerujem da ćemo opet ponovo doći, jer čim se čovjek vraća na neko mjesto gdje je bio, znači da mu je tu bilo lijepo.Sa prim. Dr. Damirom Jaganjcem sam pričao o rukometu, pomenuli smo milion i jednog čovjeka koje obojica znamo, naravno iz rukometa najviše.Živim na relaciji Poreč- Banja Luka.Stan u Zagrebu sam ostavio djeci.Treniram golmane juniora Poreča koji su u prvoj ekipi, oni hoće i žele da treniraju i budu dobri golmani i mislim da će biti, kaže Abas Arslanagić i dodaje:

 

Manje aktivan

- Zvali su me neki klubovi da budem trener, ma vala dosta je ne bi na klupu ma da me zove i Barcelona.Bio sam prvi rukometaš koji je otišao iz Jugoslavije u Katar.Za mnom su krenuli kasnije i drugi.Bio sam trener u nekoliko klubova i reprezentaciji, ali mislim da je dosta toga da sjedim na klupi.Sa ovom djecom u Poreču malo se fizički istrošim, a dobro me i slušaju. Fini su to i vrijedni momci.Sad sam penzionerski manje aktivan, penzioner kao penzioner.U Fojnici mi je lijepo, mir, tišina, priroda prelijepa, ljudi gostoprimljivi, ma sve pravo dobro, kaže prof. Abas Arslanagić, legenda rukometa.