RSBiH: Ako ne bude dogovora, Savez će postojati, ali neće moći poslovati
RSBiH: Ako ne bude dogovora, Savez će postojati, ali neće moći poslovati
19. 01. 2017 - 21:54 \\ Rukomet \ Rukometna reprezentacija BiH: Hoće li moći nastaviti kvalifikacije za EP

Papazjanija oko preregistracije Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine može trajati još dva dana, do 21. januara, nakon čega bi, vjerovatno, trebali očekivati novi serijal sapunice s radnim naslovom “Formiranje Rukometnog saveza FBiH”.

Bijeg od realnosti


Dakle, kao što je odranije poznato užoj rukometnoj javnosti, Porezna uprava naložila je RSBiH da mora biti organizaran prema važećem zakonskom okviru, koji je uspostavljen 2009. ali se od njega bježalo sve do sada.
Dakle, da bi zakonski bio validan, prema Zakonu o sportu, državni Savez mora biti sastavljen od entitetskih. Kako zvanično ne postoji Rukometni savez FBiH nego krnje inačice, inspekcija je naredila da rukometni radnici iz bošnjačkog i hrvatskog korpusa do 21. januara skontaju šta će.
Formirane su dvije radne grupe koje bi uskladile Statut RSFBiH, ali sve teče kilavo. Generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić ne nalazi se ni u jednoj radnoj grupi s obzirom na to da je njegov posao da provodi odluke koje ovi donesu, ne može utjecati ni na šta, a na pitanje koje su krajnje konsekvence, vrlo je jasan:
- Problem se tiče  Porezne uprave, koja će, u slučaju da Savez ne bude preregistriran u skladu s važećim zakonskim okvirom, morati blokirati račun. Savezu će na taj način biti onemogućeno da posluje i normalno radi. Dakle, kancelarija i sve reprezentativne selekcije ne bi se mogle finansirati.
Ne bi to utjecalo na postojanje Saveza i A-reprezentacije, kako se pogrešno interpretira, naše selekcije mogle bi učestvovati u svim takmičenjima u organizaciji Svjetske (IHF) i Evropske rukometne federacije (EHF), jer smo njihov punopravni član.
Ne bi nas oni suspendirali, njih naprosto ne zanima kako je Savez ustrojen, ali ih, isto tako, ne zanima možemo li ili ne platiti troškove reprezentativnih selekcija - govori Karačić.

Postoje sredstva


Sve ovo dešava se u vrijeme kada imamo vjerovatno najstručnijeg i najsposobnijeg selektora A-reprezentacije. Bilal Šuman, osim svog primarnog posla, preuzeo je i ulogu koordinatora svih omladinskih selekcija, ali i traženja sponzora pa je tako osigurao sredstva koja bi bila dovoljna da se pet državnih selekcija redovno okupljaju tokom dvije naredne godine (iznos od 500.000 KM). Novac, međutim, u slučaju da Savez ne bude preregistriran, ne bi mogao biti uplaćen, jer bi račun bio blokiran.

 

Taoci politike

 

Potpredsjednik RSBiH Enid Tahirović član je Radne grupe predstavnika fiktivnog federalnog Saveza iz bošnjačkog korpusa.
- Iskreno, trenutna situacija je takva da ne nudi ni minimum razloga za optimizam. Problem je ovdje mnogo veći nego što u stvarnosti izgleda, politika je uzela rukomet pod svoje i teško da samo mi iz rukometa možemo naći neko rješenje.
Neki bi da poštuju zakon, neki ne. Mislim da je neophodno da se u rješavanje problema uključe i više instance, Olimpijski komitet, Ministarstvo civilnih poslova, na kraju krajeva EHF i IHF, jer ćemo ostati taoci politike. Najgore od svega će biti ako nam u ponedjeljak inspekcija zapečati prostorije - kaže Tahirović.