Svjetska elita u Sarajevu
15. 03. 2017 - 21:20 \\ Ostali sportovi \ Takmičenje se održava 1. i 2. aprila

Svjetski kup u Powerliftingu po GPC pravilima bit će održan u Sarajevu 1. i 2. aprila u kongresnoj sali hotela Radon Plaza. Tih dana Sarajevo, kao domaćin ovog takmičenja, bit če centar sportskih dešavanja i u fokusu velikog broja svjetskih medija.

S obzirom na veliki značaj koji ima ovo takmičenje u svijetu powerliftinga, očekuje se veliki broj učesnika.

Powerlifting je individualni sport snage, koji uključuje tri discipline: čučanj, potisak sa klupe (bench press) i mrtvo dizanje. Cilj ovog sporta je podići što veću kilažu na sve tri discipline kroz tri pokušaja za svaku discipline, pri tome poštujući jasno određena pravila i sudijske odluke.

Organizatori ovog svjetskog takmičenja su Fitness klub "Shark" i "Klub 300" iz Sarajeva. Svojim su predanim radom, rezultatima i odricanjem uspjeli da obezbijede da Sarajevo bude domaćinom ovog takmičenja.

- Izuzetna nam je čast što smo uspjeli u svom cilju, a to je da ovo veliko takmičenje dovedemo u Sarajevo.  Ovaj sport zahtjeva izuzetnu volju, odricanje, predanost i kontinuirani rad na svom tijelu i svojoj mentalnoj snazi. Veliko nam je zadovoljstvo što smo domaćini jer je ovo svakako jedan od značajnijih rezultata kako za nas koji se bavimo ovim sportom, tako i za Bosnu i Herceovinu - izjavio je Elmedin Hećo, jedan od organizatora ovog takmičenja.

Za ovo takmičenje vlada veliki interes, značajna imena ovog sporta su najavila učešće i ovo će biti svojevrsna predstava za sve zaljubljenike u powerlifting.

- U cilju jačanja konkurencije i takmičarskog duha unutar samih kategorija odlučili smo da sve takmičare svrstamo u tri godišnje kategorije. Ovim želimo omogućiti da se takmičari svrstaju i izađu u onoj kategoriji u kojoj imaju konkretnu konkurenciju i u kojoj će se morati potruditi za plasman.

Svrha ovog sporta je konstantno prepoznavanje i definisanje ličnih granica i njihovo probijanje - riječi su Sanela Đalića iz "Kluba 300".

Ovo takmičenje je prilika da podržimo naše sportiste i svojom podrškom budemo dodatna snaga koja im je potrebna. Takmičenje se održava u kongresnoj Sali hotela Radon plaza 1. i 2. aprila u periodu od 9 do 20 sati.