Bolt se 10. juna oprašta od Jamajčana
Bolt se 10. juna oprašta od Jamajčana
23. 03. 2017 - 13:35 \\ Ostali sportovi \ Bolt: Završava karijeru nakon SP-a u Londonu u avgustu

Jamajčanin Usein Bolt (30), najbrži čovjek u historiji, nakon Svjetskog prvenstva u Londonu (od 5. do 13. avgusta), oprostit će se od atletike. No, prije toga, Bolt će 10. juna u glavnom gradu Jamajke Kingstonu organizirati veliki miting, kojem će prisustvovati neke od najvećih zvijezda kraljice sportova na svijetu.

Zatvara krug

Tako će na mitingu nazvanom “Pozdrav od legende”, između ostalih, učestvovati Britanac Mohamed Farah, četiri puta olimpijski pobjednik na utrakama na 5.000 i 10.000 metara te svjetski i evropski prvak na ovim dionicama, zatim svjetski rekorder na 800 metara, Kenijac David Rudiša (Rudisha), svjetski rekorder na 400 metara, Južnoafrikanac Vejd van Nikerk (Wayde van Niekerk)...

- To će biti moj posljednji nastup na domaćem terenu. Bit će to posebni trenuci za mene. Iako nisam baš nešto posebno emotivan, možda ću ovog puta i zaplakati. Polako zatvaram krug koji sam počeo ovdje, u Jamajci – izjavio je Bolt te je dodao da se neće takmičiti na predstojećem državnom prvenstvu.

Sjajna karijera

Bolt je u nevjerovatnoj karijeri osam puta bio olimpijski pobjednik, a u 11 navrata osvojio je zlato na svjetskim prvenstvima. Aktuelni je svjetski rekorder na 100 i 200 metara.