Stvaram šampione i dobre ljude
Stvaram šampione i dobre ljude
27. 03. 2017 - 16:48 \\ Borilački \ E. M. \ Selman: “Proizvodi” nove uspješne generacije

Otkud rudar u kimonu? Mnogi su se pitali kako je uopće Fikret Selman, diplomirani inžinjer rudarstva, dospio u karate. Sve je počelo davne 1976. godine u rodnom Visokom, kada je Selman, nakon kratke rukometne avanture, prelomio i okrenuo list. Izbor je pao na karate i do dan-danas ostao je u ovom sportu.
Za to vrijeme je postao vrhunski trener, koji je stvarao i još stvara svjetsku i evropsku karate-klasu. Postizao je i ranije Selman izuzetne rezultate, formirao je klub Sretno u Varešu, koji je stigao do Druge savezne lige bivše države.

Žestok rad

Potom su ga životne okolnosti dovele do Tuzle, gdje je nastavio nizati uspjehe. Formirao je nekoliko klubova, a na kraju se skrasio u KBS Tuzla-Sinbra, u kojem je od osnivanja, od davne 1997. godine.

- Nedavno je klub proslavio 20 godina uspješnog postojanja i rada. Svi smo u klubu izuzetno ponosni na uspjehe i rezultate koje smo ostvarili. Bio sam aktivan karatista za nekoliko klubova, a onda sam se okušao kao trener.

U ratnom periodu, 1994. godine, počeli smo sa jednom sekcijom, a potom sam otišao u Zmaj od Bosne, s kojim smo ostvarili kvalitetne rezultate. Na inicijativu Arfana Naprelca i Saliha Brkića, formirali smo svoj klub i tadašnja firma Sinalko prihvatila je sponzorstvo - kazao je Selman.

Potom su uslijedili žestok rad i veliko odricanje. Kompletna takmičarska generacija iz Zmaja prešla je u novi klub i nastavila sa zapaženim rezultatima.

- Od osnivanja, klub je u 20 godina postojanja osvojio 17 svjetskih medalja, 27 evropskih, 10 mediteranskih i 46 balkanskih medalja. Ukupno smo osvojili skoro 5.680 medalja. To je, zaista, impozantna cifra. No, posebno smo ponosni da nijedan naš takmičar nikada nije napravio nikakav incident ili problem, a 10 puta su naši takmičari bili najuspješniji u BiH.

Kao kolektiv, četiri puta smo proglašavani za najbolje klubove, a ja sam tri puta biran među tri najuspješnija trenera u državi - kaže Selman.

Iskusni stručnjak i dalje je neumoran. Nastavlja da s istim žarom i elanom “proizvodi” nove generacije, koje brzo stasavaju.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da smo tri puta bili klupski prvaci Evrope. Specifikum našeg rada su upornost i velika želja. Naravno, uvijek nailazimo na teškoće i nismo željeli da stanemo samo na jednoj generaciji i da se time zadovoljimo. Mi punih 20 godina pravimo vrhunske rezultate. Dovoljno je sjetiti se naše sjajne proslavljene ženske generacije, koju su činili Merima Softić, Mirsada Suljkanović, Una Selman-Žilić, Arnela Odžaković, Selma Bešić... No, nismo stali na tome. Recimo, prvi put u historiji bh. karatea je zabilježeno da je jedna takmičarka u 2016., a to je naša Dina Mahmud, u kadetskoj konkurenciji završila godinu na prvorangiranom mjestu svjetske rang-liste.

Anarhija u sportu

- To je fantastičan uspjeh. Iako ima umora, mi se ne predajemo, premda u bh. sportu vlada jedna anarhija. Nedostaje mi još samo medalja s Olimpijskih igara. Karate je ušao u program Olimpijskih igara 2020. u Tokiju i neću kriti da imam želju da i to pokušamo osvojiti - istaknuo je Selman.
Naš sagovornik posebno je ponosan i na svoju djecu. Sin Adi i dalje je aktivan takmičar, kao i reprezentativac naše zemlje, a kćerka Una je selektor juniorske slekcije, s kojom, također, bilježi dobre i kvalitetne rezultate.

Sve su to moja djeca

- Svakom djetetu prilazim kao da je moje. Bez bilo kakve koristi i neke dobiti. Sve ih doživljavam na poseban način. Veliki je broj njih koji su prošli kroz naš klub i fakultetski su obrazovani i akademski građani. Mnogi od njih su danas roditelji i dovode svoju djecu u naš klub – naglasio je Selman.

Medalje kao strast

Klub je četiri puta u juniorskoj (djevojke) konkurenciji postao prvak Evrope (2002, 2004, 2005, 2009), dva puta su bili drugi, dva puta treći te jednom viceprvaci svijeta. Fikret Selman bio je od 2001. do 2013. godine selektor ženske reprezentacije BiH i u tom periodu su naši reprezentativci osvajali sva moguća regionalna, evropska i svjetska odličja.

41  

godinu Selman je u karateu

 6.000

takmičara i takmičarki prošlo je kroz Tuzla-Sinbru