Husejnović: Stalno proučavam pravila
Husejnović: Stalno proučavam pravila
27. 03. 2017 - 16:53 \\ Ostali sportovi \ Husejnović: Pripreme za važan meč

U proteklih 20 godina bosanskohercegovački arbitri, baš kao ni sportisti, nisu ostavili neki značajniji trag na međunarodnoj sceni. Slab kvalitet domaćih ligaških takmičenja posljedično je značio i da naše sudije nemaju šansu da dijele pravdu na značajnijim takmičenjima.

Osim nekoliko evropskih košarkaških prvenstava te povremenih mečeva u Evropskoj ligi, sudije iz naše zemlje ostajale su na marginama internacionalnih sportskih zbivanja. Time je značajniji uspjeh 38-godišnjeg Jasmina Husejnovića, odbojkaškog sudije, koji će 12. aprila suditi finale Kupa CEV-a za žene.

- Potvrdu da ću suditi finalni duel dobio sam prije nego što sam sudio četvrtfinale između Galatasaraja i Lođa. I sam taj susret za mene je značio veliku čast, jer se radilo o duelu završnice takmičenja, gdje je ostalo osam najboljih ekipa – kazao je Husejnović.

On je promoviran u međunarodnog sudiju 8. maja 2013. i u nepune četiri godine stekao je dosta iskustva.

- Sve ovo je plod dosadašnjeg suđenja. Imao sam dosta međunarodnih utakmica, imao sam čast da mi kontrolori budu članovi evropske asocijacije koji su bili na Olimpijskim igrama, poput Bele Hobora te Petra Kočnika iz Slovenije tako da pretpostavljam da sam od tih ljudi dobivao dobre ocjene na kvalifikacionim turnirima mlađih kategorija i seniora - kazao je Zeničanin.

Delegiranje za finalni meč jednog evropskog takmičenja je presedan u našem sportu i prvi takav slučaj.

- Dosta pratim sport i mislim da niko do sada nije sudio neko finale. Siniša Ovuka i Darko Savić sude odbojkašku Ligu šampiona, ali niko do sada nije sudio jedan finalni meč u seniorskoj konkurenciji na klupskom ili reprezentativnom nivou – kazao je Husejnović.

Od trenutka kada je saznao da će suditi finale, Husejnović se svakodnevno priprema za veliki meč.

- Stalno razmišljam o toj utakmici, pripremam se psihički i kroz proučavanje pravila. Prvi put ću se susresti sa modernom tehnologijom, jer se na utakmicama ovakvog nivoa koristi “challenge–sistem”, ali sam uvjeren da to neće biti nikakav problem. To je pomoć sudijama da donesu ispravne odluke i, ako eventualno pogriješe, da mogu ispraviti grešku kako se ne bi oštetila nijedna ekipa – istaknuo je arbitar.

Svijetli primjer

Kao jedini svijetli primjer u našoj odbojci, naš sagovornik ističe Ženski odbojkaški klub Bimal Jedinstvo iz Brčkog.

- Oni imaju jakog sponzora, koji sve finansira, a to je donijelo i rezultat, jer su odbojkašice Brčkog ove godine, prvi put u historiji, igrale pretkolo Lige prvaka protiv francuskog Kana, a nakon toga su prošle i dva kola u CEV kupu te su eliminirane tek od ruskog Kazanja, koji je sada u polufinalu ovog takmičenja – kazao je Husejnović.