Nikad više igrača
Nikad više igrača
30. 03. 2017 - 19:40 \\ Reprezentacija \ Baždarević: Predan i studioznan rad

Bez ikakve namjere da omalovažavamo njihov rad, ali nijedan dosadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nije više razmišljao o budućnosti kao Mehmed Baždarević. Zaključak je to nakon dvije naizgled besmislene utakmice, protiv Gibraltara u kvalifikacijama i protiv Albanije u prijateljskom ogledu u Elbasanu.

Studiozan rad

Ono, međutim, što se isprva čini besmislenim i nepotrebnim, na kraju se ispostavi značajnim, treba samo imati crtu i ne razmišljati isključivo o sebi i aktuelnom trenutku. Mehmed Baždarević možda bude selektor još dvije godine, možda pet ili deset, ali ko god da dođe umjesto njega, imat će nikad veći roster odličnih i dobro uklopljenih igrača.

Plod je to istinski predanog i studioznog rada, Mešina radišnost nekad čak pomalo i nervira, ali da zna posao – zna. Šta smo dobili od Gibratara? Informaciju da, osim na Seada Kolašinca i Ervina Zukanovića, na lijevom beku može igrati i Daniel Pavlović, da će Armin Hodžić s više reprezentativnih minuta komotno moći ozbiljno konkurirati za mjesto u vrhu napada, da Gojko Cimirot uvijek može odraditi posao Elvira Rahimića...

U Elbasanu smo prvo poluvrijeme odigrali autoritativno, čak i lijepo za oko. Kenan Kodro uvjerio nas je da će biti paklen igrač, Sanjin Prcić da može biti dovoljno kreativan i lucidan, a Rade Krunić da ne igra bezveze u italijanskoj Seriji A, i to standardno dobro.

Strast i napredak

- Kada bismo isjekli utakmicu na segmente, vidjeli bismo da je bilo fantastičnih perioda u igri, kada smo bili odgovorni i čvrsti, kada je lopta išla tečno, pas igra bila besprijekorna, a onda je na momente bilo dekoncentracije, grešaka... 

Sve je to normalno u ovakvim utakmicama kao što je s Albanijom, ali sve u svemu, kada saberem i oduzmem, bilo je dobro. Dobili smo još nekoliko igrača i proširili kadar – kazao je Baždarević.

Odlazak u Albaniju pokazao se zbog više razloga kao pravi potez.

- Drago mi je što smo igrali protiv njih, jer oni uopće nisu naivna ekipa. Raduje me i što su nas super prihvatili i bili korektni. Ja sam uoči utakmice dao jedan opširan intervju za jedan tamošnji medij, gdje sam pohvalio njihov napredak, entuzijazam, fudbalsku strast i to im se, očito, dopalo. Razmekšao sam atmosferu da ne bi bilo nepotrebnog pritiska i hampe s tribina – govori Meša.

O Grčkoj ne želi uopće da priča pa ga nismo peti put ni pokušali navesti na tu temu. Dva i po mjeseca su do tog meča.

- Najbitnije je da svi budu zdravi, ali i da imaju dobru minutažu u klubovima – zaključak je selektora.

Ulaganje u budućnost

Što je, dakle, Meša najinovativniji selektor u historiji reprezentacije? Zato jer, recimo, njegov prethodnik Safet Sušić nikad ne bi pozvao više od tri napadača. Zapravo, zvao je dva pa je na spisku i Edin Višća figurirao kao napadač.

Imao je i Sušić pogodaka, s Adnanom Zahirovićem recimo, kao što je i Fuad Muzurović regrutirao Edina Džeku, ali se za njega već znalo. Uglavnom, Meša ima mnogo više igrača na raspolaganju kada zapne i kada zafali neko od provjerenih.

Rade Krunić bez ikakvih problema može zamijeniti bilo koga. Ne bude li Vedada Ibiševića, bit će Kenana Kodre, nema Emira Spahića, ali njegovu će poziciju zauzeti momčina Dario Đumić...
Polako Meša uvodi u opticaj nove igrače i ne boji se da, radi trenutnog rezultata, ulaže u budućnost.

Osigurao posao, pa makar i u Fljamurtariju!

Baždarevića su u Albaniji domaći novinari srednjih godina salijetali da se s njim uslikaju.

Oni ga pamte kao fantastičnog fudbalera, a on u šali govori da je sebi osigurao budući posao, pa makar i u Fljamurtariju.

12

pobjeda ima Mehmed Baždarević u 20 utakmica na klupi reprezentacije BiH

299

golova postigla je reprezentacija BiH od svog nastanka  i jedan joj nedostaje za veliki jubilej