Zećira zaludjela Skandinavce
Zećira zaludjela Skandinavce
04. 04. 2017 - 15:32 \\ Ino fudbal \ A. M.

Ljepotom i golmanskim bravurama Prijepoljka Zećira Mušović zaludjela je Šveđane. Ova dvadesetogodišnjakinja već ima zavidnu nogometnu karijeru. S klubom Rosengard, čije boje uspješno brani, tri puta je bila prvak Švedske, a sa mladom reprezentacijom pretprošle godine i prvak Evrope. Bila je i najbolji golman ženske Lige prvaka, a trenutno je među top 10 golmana na svijetu. Postavlja se jednostavno pitanje: Otkud tako krha dama u nogometu?

Voli pritisak

- Haha, to me svi pitaju. Čudno je to. Za sve je kriv moj brat Huso. Uz njega sam učinila prve korake. I otac mi je igrao nogomet. Zašto baš golman? Uvijek sam htjela biti drugačija i raditi ono što niko neće. Volim ovaj pritisak. Jedan dan si zvijezda, sutra, kada pogriješiš, odmah te svi napadaju – kazala je Mušović za “Dnevni avaz”.

Zećiri su nogometni uzori Zlatan Ibrahimović i Asmir Begović.

- Rođena sam u Švedskoj, a porijeklo mi je iz Prijepolja. Skoro sva rodbina mi živi u Sarajevu. Dole sam svakog ljeta. Kakva bih ja bila Šveđanka kad mi uzor ne bi bio Ibrahimović? Volim i Begovića, poslao mi je svoju majicu i sa ponosom je nosim – rekla je Mušović.

Imala je ponude BiH i Srbije da nastupa za reprezentaciju, ali je Zećira već bila odabrala Švedsku.

- Bila sam kapiten mlade reprezentacije. Sada nastupam za seniorsku selekciju. Nogomet je u Švedskoj veoma popular i ne razlikuje se od muškog. Jedino možda što su nama, ženama, malo manje plaće, ali opet su itekako solidne i može se pristojno živjeti – rekla je Zećira.

U sretnoj vezi

Ona nam je otkrila jedan zanimljiv detalj.

- Uživam u bh. muzici. Saigračice iz švedske selekcije učim da slušaju Dinu Merlina. Sviđa im se. Pobjede slavimo uz njegove hitove. Baš je nedavno bio u Malmeu i gledale smo ga – rekla je Zećira, koja nam je otkrila da je u sretnoj vezi i da je izabranik njenog srca s naših prostora.

Studira ekonomiju

Osim na nogomet, Zećira dosta vremena izdvaja na učenje.

- Studiram ekonomiju i druga sam godina tako da doslovno nikad nemam slobodnog vremena. Treninzi su mi svakog dana i ne razlikuju se od muških. Čak mi više treniramo. Rosengard trenutno spada među pet najboljih evropskih timova i zaista mi je ovdje prelijepo – kazala je Mušović.