Ostajemo bez mladih igrača
Ostajemo bez mladih igrača
04. 04. 2017 - 19:58 \\ Košarka \ Bašović: Klubovi moraju podržati trenere

Sabahudin Bašović dobro je poznato trenersko ime u bosanskohercegovačkoj košarci, naročito u radu sa mladim igračima. Bašović je nedavno preuzeo ulogu šefa Omladinskog pogona KK Bosna-Royal Jelly.

Učio od Boše

No, s obzirom na to šta se sve dešavalo u sarajevskom klubu, bit će potrebno mnogo rada i vremena da bi “Studenti” ponovo počeli dobivati asove iz vlastitog podmlatka. Kako kaže Bašović, ni u većini drugih klubova u BiH situacija nije mnogo bolja.

- Ne znam je li neko pravio analizu koliko je stranih igrača u BiH, ali vidim da je malo mladih domaćih. Pod tim ne podrazumijevam one koji su tu da popune broj ili zadovolje pravilo o zaštićenom godištu nego one koji su nosioci igre, koji donose rezultat - ističe Bašović.

Prema njegovom mišljenju, najveći problem su klubovi i treneri. Prvima je uglavnom prioritet seniorski tim, dok drugi pate od nedostataka hrabrosti, ali i podrške da talente gurnu u vatru.

- Kao neko ko je učio zanat od Boše Tanjevića, vjerujem u veliki rad i mlade igrače. No, klubovi žive od prvog tima, odnosno od njihovih rezultata, od kojeg zavisi hoće li se i koliko zakačiti za neki budžet.

Izlaz postoji

Zbog toga su primat preuzele škole košarke, ali je problem to što one uglavnom rade sa pionirima i kadetima, kod juniora već prestaju. Ako se neki talent i pojavi, uglavnom bude preprodat ili se pošalje stranom klubu, da igra drugu ili treću ligu i stagnira, umjesto da se kali u našoj ligi – ističe Bašović.

Ako se ne napravi značajan zaokret, Bašović smatra da ćemo sve više ostajati bez mladih igrača.

- Treneri se moraju više educirati, ne može se sve svesti na seminar od dva dana. Nama je dolazio i jedan Duda Ivković, ali šta on za dva dana predavanja može promijeniti? I klubovi moraju podržati trenere, a potrebno je uvesti i promjene u nižim ligama, možda ograničiti broj starijih igrača.

U mlađim kategorijama vrijedi razmisliti o izmjeni pravila, ukidanju zonske odbrane i slično. Izlaz postoji, može se napraviti uspješan program, ali u to svi moraju biti uključeni – zaključio je Bašović.