Odlazim, ali košarke se nikad neću odreći
Odlazim, ali košarke se nikad neću odreći
04. 04. 2017 - 20:01 \\ Košarka \ Vuković: Ponosan na rezultate u Tuzli

Mihajlo Vuković zvanično se oprostio od košarke! Barem je tako izgledalo nakon što je legendarni trener u španskoj Valensiji, gdje je ostavio dubok trag (vodio i mušku i žensku ekipu), primio prizanje za, kako su naveli, završetak karijere.

Vuković priznaje da je to bio veoma emotivan trenutak, posebno nakon što je s unukama izašao na parket, a s tribina dvorane u Valensiji dočekale su ga ovacije 10.000 gledalaca...

Mnogo emocija

- Sve je bilo puno emocija, kao, uostalom, i ovdje, u Tuzli, gdje sam, nakon kantonalne i općinske, primio i gradsku nagradu. Imam 73 godine, došao sam u doba kad se primaju priznanja, ali to ne znači da me nema u košarci - kaže za naš list legendarni trener koji je 1989. s košarkašicama tuzlanskog Jedinstva osvojio titulu prvaka Evrope uz nekoliko naslova prvaka Jugoslavije.

I danas je na raspolaganju tuzlanskoj košarci. Kad je u mogućnosti, ide na treninge i ženske ekipe Jedinstva i muškog tima Slobode, koji je, također, trenirao...

- Često kontaktiram sa Marom Lakić, koja je danas trener Jedinstva. Kad god i šta treba, tu sam da pomognem, ali na amaterskoj bazi. Teško je raditi u punom kapacitetu zbog zdravstvenog stanja.

Ugradio sam stent. Što se kaže, aferimi iz mladosti dolaze po svoje tako da se ne mogu angažirati za neke veće napore. No, košarke se nikad neću odreći - naglašava trofejni stručnjak.

Vuković je rođen u Kraljevu (Srbija), ali i Tuzlu smatra svojim gradom, u koji je stigao još 1966. Tu je napravio značajnu sportsku karijeru, zasnovao porodicu...

- Tuzla mi je mnogo dala i zbog toga sam još više ponosan na rezultate s Jedinstvom. Moram priznati, kad sam tek došao u klub, izgubili smo prvu utakmicu sa nekih 40 poena razlike i počeo sam se pitati šta ja uopće tu radim.

Onda sam obavio razgovor s igračicama i sve što je poslije uslijedilo, bilo je plod napornog rada i odricanja svih u klubu - kaže Vuković.

Ključnu ulogu na parketu, ne samo u klupskim uspjesima Jedinstva nego i reprezentacije bivše Jugoslavije, koju je Vuković, također, vodio (viceprvak svijeta 1990.), imala je najbolja bosanskohercegovačka igračica svih vremena Razija Mujanović.

- Raza je bila najbolja “petica” svijeta, nekoliko puta najbolja igračica Evrope, višestruka evropska prvakinja… Pojedine Amerikanke možda su bile bolje u pogledu fizičkih predispozicija, ali kad je u pitanju igračka inteligencija, rijetko je ko mogao parirati Razi.

Ona je nešto jedinstveno. Imala je 13 godina kad sam prvi put čuo za nju i otišao u njeno rodno selo u blizini Tuzle. Već je tad bila visoka 196 centimetara.
S košarkom nije imala previše dodira, ali je, zahvaljujući enormnoj volji, postala svjetska zvijezda. I ja sam joj stalno stvarao nove motive i ona je stalno napredovala – prisjeća se Vuković.

Novi motivi

Popularni Miki okušao se u muškoj košarci u Španiji, i to nakon što je, kaže, osvojivši s Valensijom evropsku i svjetsku klupsku krunu, izgubio motive u ženskoj.

- Vodio sam muški tim Valensije. Preuzeo sam klince uzrasta od 18 do 21 godine, vratio ih u Prvu ligu i osvojio Kup kralja, što je trofej koji se veoma cijeni u Španiji.
Činjenica je da rad u muškoj košarci donosi više novca, bolji status, ali čak i kad sam imao dobre ponude, meni je bilo teško da se odvojim od košarkašica koje sam stvarao, koje su stasavale uz mene, a i ja uz njih – rekao je Vuković.

Vujoševiću dati priliku da stvara igrače

Vuković smatra da je izbor Duška Vujoševića za selektora naše muške reprezentacije dobro rješenje.

- Bilo mi je drago i kad je ekipu preuzeo Damir Mulaomerović, kojeg znam još kao kadeta. Nažalost, Damir nije postigao željeni rezultat. Što se tiče Vujoševića, čija god je ideja bila da se on angažira, nije loša.

Duško je imao prilike da stvara i afirmira mlade igrače, nadam se da će i sada to biti slučaj, jer je potrebno vrijeme stasa generacija koju prevodi Džanan Musa i od koje se očekuje da u budućnosti čini okosnicu seniorske reprezentacije - kaže Vuković.

Dodaje da bi bilo dobro ako se obistine najave da će u stručnom štabu BiH, kao asistenti, biti angažirani bivši selektor naših zlatnih kadeta Josip Pandža te aktuelni trener tuzlanske Slobode Velimir Gašić, koji, kako kaže Vuković, “u dušu poznaje Vujoševića”.

Diploma zbog zlobnika

Vuković je završio Fakultet rudarstva u Tuzli, no nijednog dana nije radio u struci.

- Diplomu je tu više zbog zlobnika - kaže uz osmijeh proslavljeni trener.

 

5

puta bio je Vuković prvak Španije sa košarkašicama Valensije

3

puta osvajao je Kup evoropskih šampiona za košarkašice (2 Valensija,  1 Jedinstvo)

1

titulu svjetskog klupskog prvaka  ima sa Valensijom