Za sportiste osigurali više od milion KM
Za sportiste osigurali više od milion KM
04. 04. 2017 - 20:05 \\ Ostali sportovi

Što se češće pojavljujemo u Evropi i svijetu, znak je da se nešto dešava u Bosni i Hercegovini. Uspjesi naših sportista doprinose da se svugdje spominje ime naše države, a od toga, svakako, imaju koristi i političari, kazao je jednom prilikom Ivica Osim.

Odlični rezultati

Ove dvije rečenice fudbalskog mislioca dovoljne su za triježnjenje svima onima koji su imali bile kakve veze s finansiranjem i razvojem vrhunskog sporta u BiH.
No, realnost je drugačija. Svjedoci smo maćehinskog odnosa prema sportistima, dok se, istovremeno, svaki uspjeh bh. reprezentativaca veliča i personalizirala od  vladajućih političkih struktura.

Zbog svega toga, raritet u našoj zemlji, vrijedan pažnje, svakako je Općina Kakanj, koja je za svoje sportiste izdvojila približno milion KM iz budžeta, najviše u BiH u srazmjeru s brojem stanovnika.

U odnosu na prethodnu godinu, za sport je izdvojeno 250.000 KM više, a o trendu rasta budžetskih izdvajanja najbolje svjedoči podatak da je 2012. izdvojeno 263.000 KM.
Tako će Fudbalski klub Mladost iz Doboja kod Kaknja dobiti 220.000 KM, FK Rudar 120.000 KM, Odbojkaški klub Kakanj 78 68.700 KM, Kuglaški klub Rudar 13.000 KM, Rukometni klub Kakanj 57.750 KM, Ženski odbojkaški klub Kakanj 15.000 KM.

Ovoj cifri treba dodati i više od 200.000 KM za korištenje dvoranskih kapaciteta za sve kakanjske klubove.

Načelnik Kaknja Nermin Mandra rekao je u razgovoru za “Dnevni avaz” da je svjestan da, pored priče o ekonomskom razvoju i zapošljavanju, koje su glavni prioriteti svake lokalne zajednice, nema kvalitetnog života u malim sredinama, kakav je Kakanj, bez istovremenog razvoja kulture, sporta, muzičkih koncerata, pozorišnih predstava, sportskih utakmica.

- U budućnosti, Kakanj vidimo kao modernu evropsku zajednicu, a pravi put ka tome je razvoj sporta, jer su sportisti naši najbolji ambasadori. Mi smo izdvojili značajna sredstva, skoro 750.000 KM direktno za sportske klubove, a osim toga, osigurali smo besplatno termine u sportskoj dvorani, osigurali smo novac i za razvoj sportske infrastrukture pa je to više od milion KM izdvajanja za sport - kazao je Mandra.

Zauzvrat, istaknuo je, Kakanj sa svojih 38.000 stanovnika ima odlične sportske rezultate.

Troškovi dvorane

- Imamo premijerligaša u fudbalu, u Prvoj federalnoj ligi u fudbalu, prošlogodišnjeg viceprvaka u košarci i odbojci, osvajača Kupa u kuglanju. Ove godine, naši rukometaši pretenduju da uđu u Premijer ligu, borilački sportovi bilježe odlične rezultate, a da ne spominjemo Amela Tuku. Brojna su sportska imena iz Kaknja, od Kenana Hasagića do Mehmeda Buze. Sada je tu košarkaški trener Josip Pandža. To je promocija jedne lokalne zajednice, a istovremeno se gradi jedan takmičarski duh – kazao je Mandra.

Amir Lušija, sekretar Sportskog saveza Kakanj i predsjednik Košarkaškog kluba Kakanj, rekao je da sve ovo predstavlja veliki podstrek za sportiste.

- Naši sportski kolektivi na pravi način odgovaraju. Ne govorimo samo o 750.000 KM koliko direktno liježe na račun klubovima, nijedan sportski kolektiv u Kaknju ne plaća troškove dvorane. Govorimo o cifri od više od milion KM koliko imaju kakanjski sportisti. Velika je to stvar, sportistima daje motivaciju da idemo naprijed. Bitno je da političari prepoznaju vrijednost sporta, a ne samo da veličaju i prisvajaju uspjehe sportista – kazao je Lušija.

Izdvajanja iz budžeta po gradovima

Banja Luka 1.100.000 KM

Tuzla 1.491.000 KM

Mostar 805.000 KM

Zenica 450.000 KM

Sredstva iz budžeta za kakanjske klubove

FK Mladost Doboj kod Kaknja 220.000 KM

FK Rudar 120.000 KM

Odbojkaški klub Kakanj 78 68.700 KM

Kuglaški klub Rudar 13.000 KM

Rukometni klub Kakanj 57.750 KM

Ženski odbojkaški klub Kakanj 15.000 KM