Nadam se da su i navijači zadovoljni
Nadam se da su i navijači zadovoljni
04. 04. 2017 - 20:08 \\ Reprezentacija \ Krunić: Najbolje se osjeća kad igra poludesno

U fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine nekoliko igrača zavređuje da se o njima snimi dokumentarac. Edin Džeko, koji je dotakao visine počevši igrati fudbal pod kišom granata pa je, onda, bio “kloc” kojem je malo nedostajalo da završi u Saobraćajcu.

Za dokumentarac

Vedad Ibišević je iz izbjeglištva u Americi kopao put do fudbalera koji će zabiti više od 100 golova u Bundesligi. Ervin Zukanović je, maltene, spavao u staklarskoj radnji dok ga nisu pozvali da dođe na probu u neki opskurni klub, a poslije je završio u Italiji, gdje će, ne bude li povreda, moći igrati do 39.

Rade Krunić nije napravio velike stvari, jer je još mlad, 23 su mu godine, ali i njegova priča ima elemente za dokomentarca. Karijeru je počeo u Sutjesci iz Foče, koja čak nije igrala ni Premijer ligu, pa se, onda, povlačio dvije godine po Sremu i Čačku, a onda nekako stigao u Empoli. I tamo ne figurira poput fikusa, već je standardni član prve postave.

U meču protiv Albanije bio je ponajbolji pojedinac, pokazavši da stasava u ozbiljnog veznog igrača.

- Krunić je top-igrač – priznao je Mehmed Baždarević poslije i dodao:

- Jak je na lopti, čvrst, odgovoran, trči… Definitivno možemo računati na njega.

Šta o svemu misli Rade?

- Bilo je dobro. Ja sam svojom igrom zadovoljan i kako smo odigrali prvo poluvrijeme u Elbasanu, nadam se da će i navijači biti zadovoljni mojom predstavom. Ovo je bila moja prva utakmica od početka u dresu reprezentacije, druga ukupno. Ušao sam protiv Danske na Kirin kupu u Japanu. Nadam se da je i selektor zadovoljan - govori Krunić, koji je odigrao svih 90 minuta, izborio penal i učestvovao u akciji kod drugog gola “Italijana” Senada Lulića.

Iako je Baždarević poslije rekao da Krunić može dati više na poziciji desnog krila, on je protiv Albanije igrao na neprirodnoj poziciji.

- U sistemu 4-4-2 sa dva krila ja, praktično, ni nemam svoju poziciju. Prvu godinu kada sam došao u Empoli, igrali smo u formaciji romb, gdje sam bio na poziciji iza dva napadača. Ove sezone, najčešće igramo 4-3-3, gdje sam ja u sredini poludesno i tu se najbolje snalazim. Naravno, gdje god da me selektor stavi, ja ću pokušati odraditi posao najbolje što znam - govori Krunić.

Rad na taktici

Pitali smo ga i može li uporediti treninge iz Empolija s ovim Mešinim.

- Tamo se najviše radi na taktici pa su i treninzi tako i organizirani, više se vodi računa o pozicioniranju, defanzivi. U reprezentaciji radimo dosta s loptom, što je i razumljivo. Klub je jedno i imamo mnogo više vremena da se posvetimo taktici, dok za nekoliko dana u reprezentaciji nije moguće toliko ići duboko. Ipak, Baždarevićevi treninzi su veoma kvalitetni. Mi, kada dođemo, jedni igraju ovako, jedni onako i potrebno je te navike prenijeti da u reprezentaciji budemo kompaktni. Zato su ovakve utakmice, kao protiv Albanije, veoma bitne. Imaš jakog protivnika, a možeš i isprobati dosta stvari - kaže Krunić.

Tih, blag, elokventan...

Nakon partije protiv Albanije, Krunić neće biti samo poznat po tetovaži na lijevoj ruci. Neko bi pomislio da se radi o opasnom momku, ali Rade je veoma lijepo odgojen mladić, tih, blag i vrlo elokventan. I odlično se uklopio među saigrače.

- Dobra je ovo bila provjera, jer treba imati na umu da je Albanija igrala Evropsko prvenstvo, mi nismo. A od pobjede je svako važnije što su svi igrači dobili priliku. Deset dana smo odlično radili, družili se i svi sada jedva čekamo meč s Grčkom.