Prvo nužda, a onda je prevladala ljubav
Prvo nužda, a onda je prevladala ljubav
04. 04. 2017 - 20:16 \\ Domaći fudbal \ Čelik: Život podređen sportu

U Bosni i Hercegovini postoje samo dvije ovakve. Jedna od njih je Merima Čelik. Jedna od najboljih bh. fudbalskih sutkinja nedavno je, uz Tanju Račić, stekla licencu FIFA-inog sudije, a u Marseju su sudile u elitnoj grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo U-17 za žene.

Za džeparac

Njen čitav život podređen je sportu i obučavanju drugih vještinama koje posjeduje. Magistar je sporta i tjelesnog odgoja te dobitnik Srebrene značke za uspjeh na fakultetu, a nedavno je svojoj kolekciji uspjeha dodala i internacionalni znak fudbalskog sudije.

- Kako sam u tinejdžerskim danima započela sudijsku karijeru, prvobitno je to bila nužda za određenim džeparcem koji bih dobila odsuđenom utakmicom, a potom je prevladala ljubav prema sportu i, općenito, fizičkoj aktivnosti – kazala je Čelik.

Damu u kopačkama, sa pištaljkom u ustima, koju muškarci moraju bespogovorno slušati, neminovno su, kroz sudsku karijeru, pratile predrasude i problemi.

- Često se susrećem s ovim pitanjem, vjerovatno zbog toga što to kod nas i nije toliko prihvatljivo i što je, po samoj tradiciji i karakteru podneblja, žensko u blagoj sjenci muškarca. Realnost je da su svi fudbaleri pozitivni sve dok ne donesete odluku koja se kosi s njihovim mišljenjem. Većinom su neka simpatična dobacivanja, dok tim ne počne gubiti, tada druge emocije prorade - kazala je Čelik.

Daljnji napredak

Ova bh. sutkinja želi i dalje napredovati, ali jedna stvar preča je od svih drugih...

- Moje krajnje ambicije su da se što duže održim na internacionalnoj listi i da se podjednako dobro ostvarim i na porodičnom i na poslovnom nivou, kao i u suđenju – kazala je Čelik.