Zeničanin odgaja asove Borusije
Zeničanin odgaja asove Borusije
17. 04. 2017 - 16:20 \\ Ino fudbal \ O. B.

Ako bismo tražili najuspješnijeg bosanskohercegovačkog trenera koji radi u inozemstvu, svi bismo se složili da ga treba birati između Vahida Halilhodžića, Envera Lugušića, Safeta Sušića... No, na tu listu svakako treba uvrstiti i jedno mnogo manje poznato, ali nimalo nebitno ime - Željka Bulajića, o kojem bh. javnost ne zna skoro ništa ili veoma malo.  
Ovaj Zeničanin već pune 24 godine radi kao trener u Borusiji iz Dortmunda, klubu koji, prema rezultatima u posljednjih petnaestak godina, spada među 10 najboljih u Evropi. No, Bulajić nije poznat zbog toga što uglavnom radi sa mlađim kategorijama fudbalera. 

Cijenjen i omiljen

- Kao kadet, 1978. godine sam nekom čudnom igrom slučaja otišao iz Čelika u Dortmund, gdje sam neko vrijeme igrao za omladince, a potom nekoliko godina i za drugi tim Borusije. Uspio sam upisati nekoliko utakmica i za prvi tim, ali je to bilo davno - počinje nam svoju priču Željko, koji se uoči naše posjete tek vratio iz Zenice, gdje mu i sada roditelji žive. 
Ovaj izuzetno vitalni i uvijek pun energije 55-godišnji Zeničanin sav je u fudbalu, o kojem bi mogao pričati danima. Izuzetno je ciljenjen, poštovan i omiljen u Dortmundu, u šta smo se i sami uvjerili.

Prvo nam je pokazao trening-centar Dortmunda, a potom i stadion, koji je, sa prosjekom od 83.000 na godišnjem nivou, jedan od najposjećenijih u Evropi. Obišli smo i kabine, svlačionice, restorane i hotele Borusije, a potom i najsavremeniji trening-centar u Sali. Vrijedan je osam miliona eura, a takav imaju samo četiri kluba u Evropi. Predviđen je za rad s loptom, koncentraciju i usavršavanje tehnike. 

- Do sada sam radio sa svim kategorijama Borusije, počevši od onih najmlađih, osmogodišnjaka, pa do juniora (U-19). Neko vrijeme sam bio s drugom ekipom, a ponekad i s prvom dok je trener bio Jirgen Klop (Jurgen Klopp). To je legenda od trenera, čije fudbalske vizije pripadaju fantazijama, što je on i dokazao. Moja zadaća u Dortmundu je i da, gledajući utakmice svih kategorija, otkrivam nedostatke kod pojedinaca, a onda, u dogovoru s njihovim trenerima, radim na njihovom otklanjanju i usavršavanju fudbalskih vještina. U posljednje vrijeme radim s desetogodišnjacima i sa mlađima, jer je to kategorija iz koje se filtriraju budući fudbaleri – govori nam Željko. 

Naši talenti

Za sve ovo vrijeme kroz Bulajićeve ruke prošli su mnogi profesionalni fudbaleri koji sada igraju za Dortmund ili druge klubove. Među njima je i nekoliko naših igrača koji su trenutno aktuelni, i to 19-godišnji Dženis Burnić, najveća nada Dortmunda i njemačke reprezentacije, s kojim je nedavno naš selektor Mehmed Baždarević razgovarao o promjeni državljanstva, te juniorski reprezentativac BiH Sandi Husić, Elvis Hodžić... Željko posebno hvali Dženisa, kojem predviđa blistavu karijeru.