Šuker ih zvao da igraju protiv Ćirinih Roma
Šuker ih zvao da igraju protiv Ćirinih Roma
18. 04. 2017 - 10:18 \\ Domaći fudbal \ S. K. \ Veterani Kotor-Varoši s Blaževićem: Uveličali Svjetski dan Roma

Prijateljskom utakmicom u Sportskoj dvorani “Planina” u Kranju veterani domaćeg FK Triglav i Kotor-Varoši obilježili su lijep jubilej, 42 godine bratskih odnosa ova dva grada.
Iako se za ovakve utakmice obično kaže kako je rezultat najmanje važan, ipak se mora spomenuti da je ekipa Kotor-Varoši slavila rezultatom od 3:2, dok je domaćin najavio revanš na predstojećem Turniru prijateljstva “Kotor-Varoš 2017”, koji će se u septembru održati u gradu na Ukrini.

Topao doček

Ipak, ono o čemu se nakon susreta dugogodišnjih prijatelja najviše priča jeste gostoprimstvo koje Kotorvarošane uvijek dočeka u Sloveniji.

- Mi se u Kranju uvijek osjećamo kao kod kuće i zato ćemo nastojati da ovo prijateljstvo i dalje njegujemo. Naše utakmice će postati tradicija, jer je to jedan od najboljih načina da još više ojačamo sportske veze bratskih gradova – naglasio je Savo Kerezović, jedan od kotorvaroških fudbalskih veterana.

Inicijator ovog druženja bio je gradonačelnik Kranja Boris Vehovec, koji je gostima uručio poklone.

- Ovakva druženja odlična su prilika za međusobna upoznavanja i razmjenu iskustava i mišljenja, a naši susreti s kotorvaroškim veteranima sada su, slobodno to mogu da kažem, mnogo više od pukog prijateljstva – sa ponosom je poručio Vehovec.

Selekcija manjina

Također, na poziv predsjednika Fudbalskog saveza Hrvatske Davora Šukera, kao i predsjednika Svjetske asocijacije Roma Totija Dedića, kotorvaroški veterani odigrali su u Sesvetama revijalnu utakmicu s reprezentacijom nacionalnih manjina Hrvatske, koju je s klupe predvodio “trener svih trenera” i bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević. Kotorvarošani su na taj način uveličali Svjetski dan Roma.

- Veoma smo počastvovani dolaskom naše braće iz Kotor-Varoši, koji su nam uvijek pružali podršku u organizacijama kampova za nacionalne manjine i na tome smo im neizmjerno zahvalni – istaknuo je Dedić, napomenuvši da su Romi otvoren narod koji voli sve one koji vole i njih.

’Romovnica’ od Ćire

Zajedno s Ćirom Blaževićem, Dedić je kotorvaroškim veteranima uručio pehar i “Romovnicu”, a zauzvrat su od svojih prijatelja iz BiH dobili komplet sportskih majica.

- Naši prijatelji Romi napravili su značajan i pozitivan iskorak u obrazovanju, a ono što svi mi zajedno moramo da učinimo jeste da uklonimo predrasude prema njima -  poručio je Aleksa Vučanović, kapiten Kotor-Varoši, izrazivši veliku zahvalnost za izuzetno gostoprimstvo.