Kćerkica Dalal mi je najsjajnija medalja
Kćerkica Dalal mi je najsjajnija medalja
25. 04. 2017 - 12:36 \\ Borilački \ Suljkanović s kćerkom Dalal na treningu: Karijeru okončala 2013.

Spisak svih osvojenih titula, medalja, pehara i mnoštvo drugih lijepih uspomena, kada je riječ o vrhunskoj karatistkinji Mirsadi Suljkanović (34), ne mogu stati u jedan veliki tekst.
Mirsada je bila uspješna takmičarka zlatne generacije, koju je na put uspješno izveo vrhunski majstor karatea -Fikret Selman.

Okosnica tima

Zajedno s kolegicama Merimom Softić, Arnelom Odžaković, Lejlom Ferhatbegović... činila je okosnicu državne reprezentacije i matičnog KBS Tuzla Sinbra. Danas, nakon toliko godina, velikog broja osvojenih turnira, medalja na svjetskim i evropskim prvenstvima, daleko od kamera i javnosti, Mirsada Suljkanović sa mužem Zehrudinom i kćerkicom Dalal živi u rahatluku jednim sasvim normalnim životom. Kaže da ju je uloga majke ispunila i da uživa u svakom trenutku majčinstva.

- Imala sam bogatu karijeru. Proputovala sam cijeli svijet, bilo je nezaboravnih trenutaka i veoma sam ponosna na sve što sam učinila. Karateom sam se počela baviti 1996. godine, a karijeru sam okončala 2013. Karate mi je pomogao da se formiram kao ličnost i da na neki način spremno uđem u neku drugu vrstu života.

Velike zasluge

Kad to kažem, mislim na porodicu. Moja najsjajnija medalja je moja kćerkica Dalal. Ima godinu i četiri mjeseca i ona mi je sve u životu. Muž Zehrudin i ja podredili smo sve njoj i ona nas baš ispunjava. Dalal vodim i na treninge i već je glavna atrakcija. Ko zna, možda krene mojim stopama – kaže presretna Suljkanović, koja je nosilac crnog pojasa treći dan.

Iako se zvanično od karatea oprostila 2013., Mirsada je i dalje aktivna, ali kao trener. Radi u klubu Winer.

- Naravno da za moje uspjehe u karateu velike zasluge idu na račun mojih roditelja, porodice, kao i bivšeg trenera Selmana. U karateu sam osvojila skoro sve što se moglo osvojiti, ali je najveća želja svakog sportiste da učestvuje na Olimpijskim igrama. Nažalost, moje kolege i ja nismo imale tu sreću.

Inače, radim kao trener u klubu Winer, koje smo Lejla Ferhatbegović-Dizdarević i ja osnovale. Došle smo na ideju da i dalje ostanemo u karateu i da se okušamo kao treneri. Za sada nam dobro ide i želimo da bogato iskustvo prenesemo na mlađe generacije - istaknula je Mirsada, koja je tri puta bila najbolja sportistkinja u Tuzlanskom kantonu.

Magistrirala u devetom mjesecu trudnoće

Silom prilika, zbog ratnog vihora, Mirsada je 1993. godine iz rodne Vlasenice izbjegla u Tuzlu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a zatim i Fakultet za tjelesni odgoj i sport. Zanimljivo je da je poslije magistrirala u devetom mjesecu trudnoće.