Najbolji sportski uvjeti u državi
Najbolji sportski uvjeti u državi
25. 04. 2017 - 12:38 \\ Ostali sportovi \ Jovanović: Zenica je bez premca u BiH

Zeničani se imaju čime pohvaliti, u njihovom gradu postoje četiri reprezentativna sportska objekta i po tome su bez premca u Bosni i Hercegovini.
Stadioni Bilino polje i Kamberovića polje, Trening-centar Nogometnog saveza BiH i dvorana Arena ne zaostaju za objektima u regionu, pa i u Evropi.

Brigu o ovim sportskim sadržajima, izuzev o Bilinom polju, vodi Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, na čijem se čelu nalazi Feđa Jovanović.

Jasan pokazatelj

- Nastojimo omogućiti ne samo profesionalnim sportistima nego i svim građanima Zenice i našim gostima da se bave sportom. U prošloj godini smo izvršili rekonstrukciju košarkaških i odbojkaških terena – rekao je Jovanović.

Bilino polje je dom nogometne reprezentacije BiH, koja pripreme obavlja i u obližnjem Trening-centru, a ova dva objekta ispunjavaju stroge uvjete međunarodnih federacija.
Arena je ove godine bila domaćin teniskoj reprezentaciji BiH u mečevima Dejvis kupa, a ranije i košarkašima, malonogometašima, rukometašima...

- Imamo jedne od najboljih teniskih terena u državi. Jedan od pokazatelja toga je i činjenica da je Teniski savez BiH prošle godine skoro sve turnire održao upravo u Zenici – istaknuo je Jovanović.

Stadion Kamberovića polje, s natkrivenom tribinom, kapaciteta od 3.500 sjedećih mjesta uz A-teren, izgrađen je 2006. godine, a pored adekvatnih svlačionica i prostora za medijske aktivnosti, sadrži i zatvorenu atletsku stazu i teretanu. Na B-terenu se nalazi plastična podloga kako bi zenički sportski kolektivi mogli obavljati pripreme i u zimskim mjesecima.

Problem grijanja

- Trenutno radimo na rekonstrukciji unutrašnjih prostorija, koje su nastradale prodorom vode u prošlogodišnjem nevremenu. Cilj nam je da završimo sve te radove prije tradicionalnog atletskog mitinga, ali zbog nedostatka sredstava, nismo sigurni hoćemo li uspjeti u tome.

S novim pokrovom koji smo uradili, riješili smo problem prokišnjavanja, koji smo imali ranije. Nadam se da ćemo u budućnosti riješiti i problem grijanja – istaknuo je Jovanović.

Premijerligaške utakmice

Vitez i Mladost iz Doboja kod Kaknja igrali su premijerligaške utakmice na Kamberovića polju.

- Već smo imali kontakte sa pojedinim klubovima iz okruženja, koji su iskazali želju da naš stadion koriste i u narednom prvenstvu, jer kako znamo, Nogometni savez BiH najavio je osvjetljenje terena kao uvjet za odigravanje utakmica u sljedećoj sezoni. Mi sa svojim reflektorima ispunjavamo te norme i postoji mogućnost da naredne sezone premijerligaške utakmice ponovno gledamo i na Kamberovića polju – naglasio je Jovanović.

Žele montažnu dvoranu

Pripremljeni su idejni projekti za gradnju zimske montažne dvorane u Zenici, u kojoj bi pripreme obavljali članovi atletske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

No, zbog nedostatka finansijskih sredstava, atletska teretana sa visokim stropom ostaje samo želja naših olimpijaca.

6.145

mjesta ima Arena u Zenici  i jedna je od najmodernijih dvorana u regiji