Želim biti
Želim biti "Zmaj", pa makar i na repu!
28. 04. 2017 - 21:38 \\ Reprezentacija \ O. B. \ Hadžić slavi gol za Bajern: Među najvažnijim igračima generacije

Da smo kojim slučajem na nedavno održanom elitnom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo izbjegli poraz od Bugara i plasirali se među osam učesnika završnice Eura, o juniorskim reprezentativcima BiH ne bi se prestajalo pričati. Ovako, sve je palo u zaborav.

Među najmlađim učesnicima turnira bio je i Benjamin Hadžić, velika nada bh. fudbala i minhenskog Bajerna.

Prvak Njemačke

Već treću godinu ovaj Sanjanin je pokretačka snaga naše reprezentacije, prvo kod Sakiba Malkočevica u kadetskom, a sada i kod Tonija Karačića u juniorskom timu BiH. A ako nastavi s pravilnim razvojem, u što ne treba sumnjati, Hadžića bismo u budućnosti mogli vidjeti i u A selekciji naše zemlje.

- Igram za Bajern, klub koji je san svih dječaka u Njemačkoj i šire. No, nema ništa ljepše nego igrati za svoju domovinu, i to se ne može ničim opisati. Svaki poziv u reprezentaciju BiH kod mene izaziva ushićenje. Meni je to ponos i obaveza. Zato sam često moljakao trenere iz Bajerna da me puste da idem igrati i onda kada je reprezentacija BiH nastupala van zvaničnih termina - počinje razgovor za naš list 18-godišnji Hadžić.

Benjamina smo posjetili u kući nadomak Ingolštata, u kojoj živi s roditeljima. Oni su u Njemačku doselili još sedamdesetih godina. Prvo su bili u Duizburgu, a 2000. su došli u mjesto Stamham kod Ingolštata. Upravo je tu Benjamin napravio prve fudbalske korake. Kada mu je bilo 12 godina, prešao je u Nirnberg, koji je sa 26 golova u jednoj sezoni vodio do titule prvaka Njemačke u kategoriji U-14.

- Sve je i počelo onda kada smo postali prvaci Njemačke. Odmah nakon toga prišao mi je tadašnji rukovodilac omladinskog pogona i nekadašnja zvijezda Bajerna Mihael Tarnat. On i Harald Černi doveli su me u Bajern uz riječi - bolje da igraš za nas i izbacuješ druge ekipe nego da nama to radiš – prisjeća se Benjamin.
Prelazak u Bajern, ipak, nije bio lagan. Hadžić je svaki dan vozario kako bi trenirao u bavarskom gigantu. Roditelji su ga od Ingolštata do Minhena i natrag vozili po nekoliko puta sedmično. Dobar rad privukao je pažnju trenera u mlađim njemačkim selekcijama. Zabilježio je dva nastupa za njihov U-16 tim i postigao tri gola, a pošto se radilo o prijateljskim susretima, nije bilo prepreka da počne igrati za BiH.

Stalno vozarenje

- San i želja mi je da zaigram i za mladu reprezentaciju BiH, a potom i za najbolji tim. To je kruna - biti zmaj, pa makar i na repu, velika je čast. Zaigrati jednoga dana pored Edina Džeke i Miralema Pjanića bio bi neopisiv osjećaj - kaže Hadžić.

Bajern je moćan, ali se kod njih teško probiti

Hadžić često trenira i s prvim timom Bajerna i svim njegovim zvijezdama i ističe kako je posebno zadovoljstvo gledati ih i učiti od njih.  Otkako se preselio u Bajern, Benjamin u prosjeku daje od 17 do 19 golova po sezoni i jedan je od najvažnijih igrača generacije, no nije siguran šta će dalje biti u njegovoj karijeri.

- Bajern je moćan i velik klub. Te zvijezde koje su skupo plaćene treba da igraju i teško se probiti u njihov prvi tim. Vidjet ćemo šta će biti, ali ako budem negdje prelazio, bit će to klub koji će od mene napraviti bundesligaškog igrača - kazao je Benjamin.

 

Kafa u Sanskom Mostu

Kada ima dovoljno slobodnog vremena, Benjamin „skokne“ do Sanskog Mosta, u kojem ima mnogo prijatelja.

- Sastajemo se u kafiću kod Senijada Ibričića i to su posebni trenuci. Kada sam bio mlađi, češće sam išao na Sanu na odmor, ali sam koristio priliku da treniram u Rudaru iz Kamengrada, s kojima često radi i moj otac Hasan. Od njega sam naučio mnogo toga – ističe Hadžić.