Fulurija: Odlazim zbog zdravstvenih problema u porodici
Fulurija: Odlazim zbog zdravstvenih problema u porodici
04. 05. 2017 - 13:00 \\ Košarka

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine ostao je bez predsjednika! Aleksandar Fulurija odstupio je jučer s dužnosti, podnijevši ostavku i na dužnost predsjednika, kao i člana Upravnog odbora KSBiH.

- Podnosim neopozivu ostavku na mjesto člana UO-a KSBiH, a time i na mjesto predsjednika KSBiH. Razlozi za podnošenje ostavke su zdravstveni problemi u porodici, koji zahtijevaju moje odsustvo iz zemlje određeni period - napisao je Fulurija u pismenoj ostavci, u koju smo imali uvid.

Fulurija se obratio i Košarkaškom savezu Republike Srpske, na kojem je da imenuje novog člana Upravnog odbora KSBiH.

- Molim vas da odmah preuzmete aktivnosti na imenovanju novog člana UO-a KSBiH iz Republike Srpske. Zahvaljujem na dosadašnjoj podršci i zajedničkom radu - naveo je Fulurija.

Njegov potez, koliko god bio izazvan razlozima koje je naveo u pismu, prema našim saznanjima, ipak ima korijene i u odnosima, kao i atmosferi u i oko KSBiH.

Nije nikakva tajna da je KSBiH u teškim finansijskim problemima, o kojima smo opširno pisali, uzrokovanim, prije svega, lošim poslovanjem proteklih godina, odnosno neplaćanjem poreza i doprinosa, kao i sumnjivim isplatama pojedincima, za koje Porezna inspekcija i Finansijska policija nisu pronašle validnu dokumentaciju u KSBiH.

Podsjetimo, prema naredbi Tužilaštva BiH, više agencija je vršilo istragu u Savezu, a na osnovu njihovih nalaza, Tužilaštvo će odlučiti koje će korake dalje preduzeti.

Fulurija je, inače, dužnost predsjednika Upravnog odbora preuzeo u aprilu prošle godine. Prethodno je, od 2013. godine, bio član Upravnog odbora KSBiH.

Prije Fulurije, ostavku je još krajem decembra podnio generalni sekretar Dubravko Barbarić, koji je ostao na dužnosti u tehničkom mandatu.

O izboru Barbarićevog nasljednika, kao i novog člana Upravnog odbora nakon ostavke Fulurije, trebalo bi biti riječi na narednoj sjednici Skupštine KSBiH, čije je održavanje planirano za drugu polovinu maja.