BiH protiv Švedske 12. avgusta u Areni
BiH protiv Švedske 12. avgusta u Areni
06. 05. 2017 - 18:22 \\ Košarka \ Švedsku smo u Zenici ugostili i prije tri godine

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje će se održati 2019. godine u Kini, igrat će u grupi sa Švedskom, Slovačkom i Ermenijom.

Veliki događaj

Pretkvalifikacija će se igrati od 2. do 19. avgusta, a kvalifikacije počinju 20. novembra.

Tim povodom, održan je sastanak generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH  Dubravka Barbarića i direktora Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica Feđe Jovanovića, na kojem su dogovoreni detalji odigravanja utakmice BiH - Švedska.

Tako će zenička Arena, nakon meča Dejvis kup reprezentacije BiH, biti domaćin još jednog velikog sportskog događaja, jer će 12. avgusta u ovoj dvorani naši najbolji košarkaši ugostiti Šveđane, koji bi nam trebali biti najveći rival u grupi A.

Barbarić je nakon sastanka istaknuo kako je Košarkaški savez BiH odlučio da se spomenuta utakmica igra u Zenici te da je s direktorom Jovanovićem dogovarao detalje odigravanja ovog susreta.

Najbolji uvjeti

- Što se tiče nas, u Košarkaškom savezu, zenička Arena je najopremljenija i najbolja dvorana u našoj zemlji za takvu vrstu događaja. Bit će nam drago da sudjelujemo u takvom spektaklu i smatramo da je to i najvažnija i najatraktivnija utakmica pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo - rekao je Barbarić i dodao kako očekuje veliku podršku zeničke publike.

Jovanović je, s druge strane, istaknuo kako su već bili uspješni domaćini našim košarkašima.

- Poslije svih zahtjevnih mečeva Dejvis kupa, smatram da ćemo relativno lako ispuniti sve zahtjeve ovog meča bez obzira na to što su oni ove godine rigorozniji nego ranije. Sve naše resurse tih sedam do deset dana, koliko će košarkaši boraviti ovdje, usmjerit ćemo na to da oni dobiju najbolje moguće uvjete - rekao je Jovanović.

Košarkaški “Zmajevi” već su jednom sa Šveđanima igrali u Zenici, i to u avgustu 2014. godine tokom priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2015.
Selekcija koju vodi naš stručnjak Vedran Bosnić, bila nam je protivnik i u prošlogodišnjim kvalifikacijama za EP, kada smo savladali Šveđane i u Sarajevu i u Štokholmu.

Dva meča u Sarajevu

Potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH Sejo Bukva potvrdio nam je da će dva preostala domaća susreta u prekvalifikacijskoj grupi naši reprezentativci igrati u Sarajevu.

- Dogovoreno je da ćemo Šveđane ugostiti u Zenici, dok ćemo protiv Ermenije i Slovačke igrati u Sarajevu. Utakmice u Sarajevu na rasporedu su 5. i 9. avgusta - rekao nam je Bukva.