Trebala sam se boriti uoči meča decenije na Vembliju
Trebala sam se boriti uoči meča decenije na Vembliju
12. 05. 2017 - 12:12 \\ Borilački \ Balijagić-Alder: Blistava karijera

Najbolja bosanskohercegovačka bokserka Irma Balijagić-Adler u subotu će u Poljskoj ukrstiti rukavice s domaćom bokserkom Evom Brodnickom (Ewa). Balijagić već duže vrijeme naporno trenira kako bi što spremnije dočekala meč za WBO titulu.

Drugi posao

- Ne plašim se domaće publike, čak mi to više odgovara i imam posebnu motivaciju da nastupam protiv domaćih bokserki. Što se tiče očekivanja od meča, Brodnicka je fantastična bokserka, ali ja očekujem pobjedu. Logično, u svaki meč ulazim sa željom da pobijedim. Iskusna sam i ne plašim se Poljakinje – kazala je Balijagić-Adler.

Irma je u junu prošle godine dobila sina Noaha, a kako kaže, uz nevjerovatan napor stiže biti vrhunska sportistkinja i uzorna majka.

- Sve se može kad se hoće. Ja sam trenirala u trudnoći, a pet mjeseci nakon poroda imala sam borbu. Boks je moj život. Istina, nije lako, velika su odricanja, ali hvala Bogu, zahvaljujući ljudima kojim sam okružena, stižem biti boskerka, majka i poslovna žena – kazala je Balijagić-Adler.

Tokom višegodišnjeg bavljenja boksom Irma se nagledala svega i svačega. Stoga ne bi željela da njen sin krene njenim stopama i jednog dana uđe u ring.

- Neka je on živ i zdrav. Voljela bih da se bavi sportom, ali rekreativno. Vidjela sam svega ovih godina u boksu i ja mu preporučujem da se hvata drugog posla, a neka mu boks bude hobi – rekla je bh. bokserka.

Upitali smo Irmu za komentar nedavne epske borbe za titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji između Entonija Džošue (Antony Joshua) i Vladimira Klička, a ona nam je otkrila nevjerovatan detalj.

Otkazala učešće

- Ja sam te večeri trebala nastupiti na Vembliju pred 90.000 gledalaca u predborbi. Dobila sam poziv organizatora da se borim s olimpijskom pobjednicom Kejti Tejlor (Katie Taylor), ali sam, na moju veliku žalost, morala otkazati učešće, jer sam već imala zakazanu borbu za 13. maj protiv Poljakinje Brodnicke, a pravila su jasna – kada se boriš za svjetsku titulu, nikakve borbe u posljednjih šest sedmica ne smiješ imati – kazala je Balijagić-Adler.

Padaju ruke

O meču Džošua – Kličko, Irma je imala samo riječi hvale.

- Navijala sam za Klička. On je ispisao historiju boksa. Džošua je na početku meča imao tremu, ali se poslije oslobodio. Samo onaj ko je stajao u ringu, zna kako je boks težak sport. Ja na treningu mogu sparingovati 20 rundi, Kličko i Džošua sigurno mnogo više, ali vidjeli ste kako su im u petoj rundi padale ruke. To je zaista veoma kompleksan sport, u kojem je potrebna i fizika i psiha – kazala je Balijagić-Adler.