Država mi ništa nije dala, ne mogu ni knjižicu da ovjerim!
Država mi ništa nije dala, ne mogu ni knjižicu da ovjerim!
15. 05. 2017 - 12:01 \\ Košarka

- To nam je naša borba i ljubav prema domovini dala. Umjesto da od države, od naše Bosne i Hercegovine, budemo nagrađivani ili barem poštovani i cijenjeni, mi svoja prava tražimo po sudovima – rekla je u razgovoru za “Dnevni avaz” Vesna Bajkuša, legendarna košarkašica, sinonim za ovaj sport u bivšoj Jugoslaviji i BiH.
Ova Sarajka osvajačica je olimpijskih, svjetskih i evropskih medalja, a uz Raziju Mujanović i Maru Lakić, nosila je BiH i te ratne 1993. godine do historijskog zlata na Mediteranskim igrama u Monpeljeu.

Veliki uspjeh

No, njena priča, nažalost, još je jedan primjer apsurdnosti i besmislenosti tipičnih za našu zemlju. Jer, kako drugačije objasniti to da, naprimjer, Slađana Golić u Banjoj Luci ili, pak, Anđelija Arbutina u Beogradu redovno dobivaju odgovarajuće naknade za veliki uspjeh koje su 1988. zajedno postigle kao reprezentativke Jugoslavije u Seulu, a Bajkuša u Sarajevu ni feninga.

U Republici Srpskoj zaslužni sportisti po kategorizaciji na državnom nivou, osvajači olimpijskih, svjetskih i evropskih medalja, primaju takozvane nacionalne penzije, ali njihove kolege iz Federacije BiH ne dobivaju ništa.

Zatvorena vrata

Status su zaslužni sportisti iz FBiH nakratko riješili 2010., kada su redovno dobivali po 483 KM doživotne naknade za vrhunski rezultat, ali to je bilo sve. Počelo se kasniti s isplatama zbog čega su oni koji su do jučer srce ostavljali na terenu, tražili pravdu po sudovima, redovno dobivali sporove, ali ni to ništa nije promijenilo. Na kraju, te naknade su im novim zakonskim rješenjima o kategorizaciji sportista ukinute zauvijek. Kako nam je rekla Bajkuša, radi se o 13 sportista iz FBiH koji spadaju u kategoriju zaslužnih, šest onih koji dolaze iz validnih sportova i sedam iz invalidnih.

- Nema Bosna i Hercegovina mnogo sportista kao što su Raza Mujanović, Jasmin Mrkonja, Zlatan Saračević. Ko je bolje afirmirao BiH i predstavljao je u svijetu od njih? Niko! Moramo po sudovima ići. Eto šta je država dala i kako se brine za zaslužne sportiste, koji su afirmirali BiH i njen narod – kazala je Bajkuša.

No, nažalost, to nije sve.

- Imam veliki problem sa zdravstvenim osiguranjem, ne mogu ni knjižicu da ovjerim. Sada mi je 47 godina i nemam zdravstveno osiguranje, a prema zakonu, imam pravo na to. Ima slovo zakona koji to potvrđuje, sportista ima pravo na zdravstvenu zaštitu ukoliko nije osiguran po drugom osnovu. Godinama idem od vrata do vrata, od jednog do drugog ministarstva. Apsolutno nikakva prava nemam, i ne samo ja.

Država mi ne da osiguranje, jer ne znaju ko će me osigurati. Imam tuce papira, kače se na to da je naš sport na entitetskom nivou, a oni kažu: “Znate, vi ste to osvojili za BiH, ne znamo šta ćemo vam.” Tablete za pritisak moram plaćati. Šta mogu reći osim: “Ne daj, Bože, teže bolesti” – istaknula je slavna košarkašica.

Ne treba kriviti našu djecu 

Bajkuša je zbog svega istaknula da niko nema prava da krivi naše sportiste kada izaberu da nastupaju za druge države.

- U Srbiji, zaslužni sportisti, koji su osvojili najvažnije medalje, dobivaju mjesečno skoro 1.000 eura, u Hrvatskoj 4.000 kuna (1.050 KM). Mi, jade jadne, koje smo izabrale BiH, nemamo ništa. Ne treba kriviti djecu kad izaberu da igraju za druge zemlje, da ne govorimo o nekim razvijenim, evropskim, nego i kad nam odlaze u Srbiju ili Hrvatsku, jer znaju da će se neko brinuti o njima, da će znati podržati njihov napor i trud i da će imati penziju ili mjesto u nekom savezu ili olimpijskom komitetu - rekla je Bajkuša.

Političari se brinu za svoje interese

Razloga za optimizam odavno nema.

- Ne vidim da se nešto može promijeniti. Političari nemaju nikakvog interesa od nas i zašto bi se, onda, oni takvi borili za one koji su proslavili ovu zemlju? Oni se brinu za svoje interese, za svoje pozicije, novac, a mi smo na margini društva – kazala je Bajkuša.