Idem na državni rekord
Idem na državni rekord
24. 05. 2017 - 18:52 \\ Ostali sportovi \ Pezer: Veliki napredak

Mladi bosanskohercegovački atletičar Mesud Pezer (22) nastavlja s odličnim rezultatima. Normu za Svjetsko prvenstvo bivši juniorski evropski prvak ispunio je u španskoj Gran Kanariji, gdje je, bacivši kuglu na udaljenost od 20,69 metara, osvojio i zlato na Evropskom bacačkom kupu.Na nedavnom seniorskom ekipnom Prvenstvu BiH ponovno je postavio novi lični rekord, koji sada iznosi 20,89 metara. To je za čak 90 centimetara više od njegovog prethodnog najboljeg rezultata iz ljeta 2015.

Brusi tehniku

- Za taj napredak bilo je potrebno više toga. Prvi važan faktor je vrijeme, znači čekanje, treniranje i upornost. Hvala Bogu, ostao sam zdrav. Mnogo mi je pomoglo i to što sam išao na kamp u Ameriku. Često odlazim u Švedsku kod svog trenera Vestejna Hafsteinsona (Vesteinn Hafsteinsson).

S njim brusim tehniku. Mislim da sam do sada tehniku i brzinu popravio za skoro pedeset posto. Tu je još mnogo prostora za moju karijeru u budućnosti - kaže nam Pezer, koji je najavio obaranje državnog rekorda na tradicionalnom mitingu u Zenici (7. juni).

Legendarni Zlatan Saračević je prije 33 godine u Zagrebu bacio kuglu 21,11 metar i to je aktuelni rekord BiH.

- Nakon Prvenstva BiH, pozvao sam ga na zenički miting. Rekao sam mu da će mi biti velika čast da ga počastim nakon što oborim njegov rekord. Doista bih volio da on bude prisutan na stadionu u tom trenutku - kaže Pezer.

Njegov uobičajeni dan počinje buđenjem u sedam sati. Prvi trening je od deset do 12 i tada se vježba bacanje. Večernji trening u teretani je od 17 do 19 sati. Ostatak vremena provodi sa porodicom, djevojkom i prijateljima.

Svima njima je zahvalan, jer bez njihove podrške, danas ne bi bio 13. u svijetu. 

- Žao mi je što svi sportisti u BiH nemaju sreće, kao što imamo Amel Tuka i ja. Mi smo upoznali ljude iz drugih zemalja, koji su prepoznali naš kvalitet. U Švedskoj živi moj brat sa porodicom i, kad god poželim, tamo mogu trenirati.

Odlazak u Švedsku

Uvjeti u Švedskoj su neuporedivi s ovima u BiH, sve je na profesionalnom nivou. Potrebno je samo predati se treninzima i napredak mora doći.  Namjeravam ponovno putovati tamo oko 16. juna kako bih se što bolje pripremio za London i Svjetsko prvenstvo - kaže Pezer.

Kao svoj cilj u Londonu ističe plasman u finalnu seriju, a onda je, kaže, sve moguće.

- Bio bih zadovoljan plasmanom u top 8, a onda bismo u narednim godinama pričali o medaljama. Realan sam, jer konkurencija u kugli već duže nije bila jaka kao ove godine - kaže nam Pezer i zahvaljuje na podršci Atletskom savezu BiH, AK Zenica i porodici Durmić.

Podrška roditelja

Mesud kaže da je godinama imao isključivo podršku roditelja, koji su mu, uz velika odricanja, praktično i finansirali sportsku karijeru.

- Sad je već lakše. Već nekoliko godina imam firmu “Nike” kao sponzora i svake godine dva puta dobivam opremu, ljetnu i zimsku. To mi je velika pomoć, jer ne moram sebi ništa kupovati. A tu su i bonusi od njih kad bacim neki bolji rezultat ili pobijedim na mitingu - rekao je Pezer.