Todorović i Praštalo sudile finale Kupa EHF
Todorović i Praštalo sudile finale Kupa EHF
24. 05. 2017 - 18:55 \\ Rukomet \ S. K. \ Todorović i Praštalo: Bile saigračice u Borcu

Iako je situacija u bosanskohercegovačkom rukometu posljednjih godina veoma kritična, ipak nije sve tako crno.

Rukometni savez BiH na međunarodnoj sceni ima, naime, nekoliko sudijskih parova koji na evropskoj sceni kotiraju veoma visoko.

Posljednje priznanje stiglo je na adresu Tatjane Praštalo i Vesne Todorović (obje rođene 1986. godine).

Pravi spektakl

Ove dvije simpatične djevojke već šest godina nose znak Evropske rukometne federacije (EHF) i jedini su međunarodni ženski sudijski par u BiH.
Imale su i tu čast da su 13. maja sudile finalnu utakmicu Kupa EHF za rukometašice, između ruskog Rostova i Bitighajma iz Njemačke. I, prema svim ocjenama, odradile su svoj posao krajnje profesionalno.

- I pored iskustva koje se tokom deset godina suđenja nakupilo, trema je bila itekako prisutna. Ovo je bilo naše prvo veliko finale i pomalo smo se pribojavale da ne dozvolimo sebi da budemo u centru pažnje, što je za sudije veoma loše.

Srećom, sve je proteklo u najboljem redu. Prvi put smo osjetile atmosferu pravog spektakla i zaista smo zadovoljne kako smo obavile ovaj zadatak - ističe Praštalo.
Todorović dodaje da su se “sada definitivno popele stepenik više”.

- Dobile smo priliku, iskoristile je i, nadamo se, na taj način otvorile vrata i drugim bh. sudijama. Što se tiče naše karijere, zadovoljne smo do sada ostvarenim - dodaje Todorović.

Njih dvije dugo su bile saigračice u banjalučkom Borcu, ali su rano prestale s aktivnim igranjem, Tanja 2006. zbog povrede kičme, a Vesna dvije godine poslije, kada je upisala fakultet.

Žele i na SP

Tada su postale sudijski par i već deset godina su zajedno.

Kažu da će tako još dugo, a ističu i kako imaju još neke ciljeve u karijeri.

- EHF znak dobile smo 2011. u Češkoj kada smo sudile Evropsko prvenstvo za kadetkinje. Inače, u Evropi sudimo isključivo ženama, i to sva takmičenja, od Lige šampiona, preko svih ostalih kupova pa sve do reprezentativnih utakmica.

Ono što bi trebalo da bude sljedeće to je da se izborimo za IHF znak kako bismo mogle da se nadamo kako ćemo jednog dana suditi na Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama - izjavila je Vesna.

Lakše je sa muškarcima

Tanja i Vesna tvrde kako su na početku  imale dosta problema u suđenju.

- Ponekad se upitamo šta nas je to zadržalo u ovom poslu. U principu, mnogo bolji prijem smo imale kod muških ekipa.

Uostalom, muški rukomet je mnogo lakše suditi, igra se mnogo brže, sa manje tehničkih grešaka, a oni su mnogo korektniji na terenu, dok su nas djevojke doživljavale kao neke rivale. S vremenom smo stekle samopouzdanje, iskustvo i poštovanje u obje konkurencije - kažu mlade Banjalučanke.