Za fašističko orgijanje Široki Brijeg kažnjen sa sedam utakmica bez publike
Za fašističko orgijanje Široki Brijeg kažnjen sa sedam utakmica bez publike
24. 05. 2017 - 18:58 \\ Domaći fudbal \ Navijači Širokog Brijega: Istakli se primitivnim i fašističkim povicima na revanš susretu finala

Nogometni klub Široki Brijeg je zbog fašističkih povika domaćih navijača „Za dom spremni“, „Gazi balije“... i zviždanja himni Bosne i Hercegovine na revanš utakmici finala Kupa BiH protiv Sarajeva kažnjen sa 25.000 maraka. Osim toga, narednih sedam utakmica Širokobriježani će na Pecari igrati bez prisustva publike, a to je najveća jedinstvena kazna otkako postoje takmičenja pod okriljem Nogometnog saveza BiH.

Stroga pravila

Ipak, s obzirom na sva sramna dešavanja 17. maja na Pecari, odluka Disciplinske komisije NSBiH koja je jučer zasjedala u Sarajevu je sasvim ispravna i očekivana. Uostalom, NSBiH samo je postupio u skladu sa strogim pravilima UEFA-e i FIFA-e, prema kojima se od nacionalnih saveza zahtijeva da imaju nultu toleranciju prema veličanju nacističkih i fašističkih ideologija.

Dovoljno se sjetiti jeseni 2013. godine, kada je reprezentativac Hrvatske Josip Šimunić upravo zbog povika „Za dom spremni“ kažnjen sa deset utakmica neigranja, a Mundijal u Brazilu je pratio na TV-u.

U obrazloženju Disciplinske komisije krovne kuće bh. nogometa navodi se da su se desili propusti u organizaciji meča, podsticanje mržnje prema drugim licima po osnovu nacije i vjere, skandiranje fašističkih slogana, omalovažavanje državne himne, upotreba pirotehničkih sredstava, kao i da je na stadionu vršena distribucija alkohola.

Iako je proteklih dana bilo naznaka da bi predsjednik NSBiH Elvedin Begić, izvršni direktor Sektora za sport Elmir Pilav i predsjednik Komiteta za sudije i suđenja Ibrahim Hasanbegović ponuditi ostavke, potpredsjednik NSBiH Milorad Sofrenić je rekao da nema ništa od toga i da su to bile špekulacije.

- Priče o ostavkama u NSBiH bile su samo špekulacije, a kompletno prvenstvo ćemo analizirati kada se završi posljednje kolo - izjavio je potpredsjednik NSBiH Milorad Sofrenić.

Teme sjednice bile su priprema kvalifikacione utakmice protiv selekcije Grčke u Zenici narednog mjeseca i analiza učešća U-17 selekcije BiH na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Usvojene su propozicije za narednu ligašku sezonu u domaćim takmičenjima, te kalendari takmičenja i prijelaznih rokova.

Uraditi analizu

Sofrenić je istakao da će o eventualnim neregularnostima biti riječi kada Sudijski komitet, Takmičarski, Disciplinski i Komitet za pravne propise i prateća tijela Saveza izvrše analizu takmičenja i donesu odluke.

- Materijal koji ta tijela donesu će biti predočen vjerovatno na prvoj narednoj sjednici i tada ćemo uraditi kompletnu analizu prvenstva, s posebnim osvrtom na završnicu. Na bazi tih analiza Izvršni odbor će donijeti svoje mjere, zaključke i odluke - objasnio je potpredsjednik NSBiH.

Vjeruje da bh. nogomet nije u krizi, što pokazuju rezultati nacionalnih selekcija, te da je ligaški segment ostvario ogroman napredak od 2002. godine.

- Seniorska reprezentacija je na odličnom putu da ostvari plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a omladinske selekcije su, također, imale zapažene nastupe. Što se tiče ligaških takmičenja, dovoljno je samo pogledati koliko smo napredovali od ujedinjenja 2002. godine. U proteklih 15 godina ostvaren je ogroman napredak, ali činjenica je da se propusti dešavaju - naglasio je Sofrenić.

Smatra da je novi sistem Premijer lige BiH značajno unaprijedio takmičenje, ali i donio određene probleme koje nakon analize treba rješavati.

- Ne isključujem mogućnost da je bilo propusta sudija na određenim utakmicama, ali sigurno nije bilo tendencioznosti ili namjere. Mislim da je novi sistem donio dobre promjene i da su svi klubovi u svakoj utakmici imali razlog da pobijede. Daleko više je bilo derbija, povećani su gledanost i kvalitet, tako da će ovaj sistem takmičenja sigurno ostati i naredne godine - zaključio je Sofrenić.

Inače, na jučerašnjoj sjednici usvojen je prijedlog da se od sljedeće sezone u premijerligaškim klubovima broj stranaca  smanji sa sadašnjih šest na četiri, čime će se stati u zaštitu domaćih nogometaša.

Bandić skinut s liste premijerligaških sudija

Na sjednici Komiteta za suđenje NSBiH donesena je odluka da se sudija Antoni Bandić skine s liste premijerligaških sudija. Podsjetimo, on je na meču Radnika i Zrinjskog (1:2) u devetom kolu Lige za prvaka BiH imao dvije pogrešne odluke.

Prvo je Peri Stojkiću iz Zrinjskog dao crveni karton, a onda je u nadoknadi dosudio nepostojeći penal za goste iz Mostara, koji su slavili 2:1 i tako došli na prag osvajanja titule.

Klub s Pecare: Sramotna i drastična kazna

U Širokom Brijegu smatraju da je kazna prevelika.

- Sramotna i drastična kazna za Široki Brijeg – piše na službenoj Facebook stranici tima s Pecare.

Sankcionirani sarajevski rivali

Disciplinska komisija je na jučerašnjem zasjedanju izrekla mjere i za nerede na proteklom vječitom derbiju, pa će Sarajevo morati platiti 2.500, a Željezničar 1.500 KM. Sa 1.500 maraka kažnjen je Čelik zbog propusta u organizaciji utakmice protiv Olimpica.