Košarkaški sinovi: Koji od njih će nadmašiti uspješne očeve
Košarkaški sinovi: Koji od njih će nadmašiti uspješne očeve
02. 02. 2015 - 13:36 \\ Košarka \ N.C. - E. Č.

Djeca naših nekadašnjih košarkaških asova brojna su danas na parketima širom Evrope,  jedna cijela generacija direktnih nasljednika trenutno igra. Mogli bismo sakupiti vrlo respektabilnu ekipu košarkaških „sinova“, od kojih su neki i nadmašili svoje očeve.

Ipak, to nije slučaj sa sinovima Mirze Delibašića. Dario i Danko nekad su važili za velike talente. Dario je igrao u mlađim selekcijama Crvene zvezde, pa je došao do prvog sastava Bosne te Vogošće, a jedno vrijeme je igrao za Zadar. Danko, sin Slavice i Mirze Delibašić je bio vrhunski talenat, ali ko zna zašto nije uspio napraviti veliku karijeru. Pored Bosne igrao je u Olimpiji, jedno vrijeme i Euroligu, te u Dubrovniku.

Veliku karijeru je međutim napravio sin bivšeg trenera Bosne, Svetislava Pešića, Marko, koji je rođen u Sarajevu. Dugo je bio reprezentativac i kapiten Njemačke. Igrao za mnoge evropske klubove a najpoznatiji su Alba i Lottomatica, a trenutno je spoortski direktor Bayerna.

Najveću karijeru među košarkaškim sinovima je napravio Nikola Vučević, sin bivšeg reprezentativca i košarkaša Bosne, Bore. Nikola sa velikim uspjehom igra u NBA timu Orlando Magic i jedan je od najboljih košarkaša današnjice. Potpisao je ugovor vrijedan 54 miliona dolara.

Sadašnji reprezentativac BiH Nemanja Mitrović je sin proslavljeniog košarkaša Bosne Miroljuba. Nemanja je odnedavno član grčkog prvoligaša Panelefsiniakosa.

Košarkom se bavi i Jan Benaček, sin Predraga Benačeka. Mladi Jan se nakon godina igranja u Češkoj otisnuo u SAD, gdje nastupa za jedan koledž.

Sin Sabita Hadžića, Damir, igra u Italiji i jedan je od najtalentovanijih bh. košarkaša u svojoj generaciji. Trenutno je član Riminija a trener mu je Gordan Firić. 

I sin Teomana Alibegovića, Amar, također je igrao u Italiji, ali je od ove godine na američkom koledžu. Ovaj mladi košarkaš bit će dostupan na NBA draftu 2017. godine a prošle godine nastupao za mlađe selekcije BiH.

Iz ove generacije košarkaša izdvaja se i Rijad Avdić, sin proslavljenog Samira. Golobradi Rijad je nedavno iz Koša prešao u Albu iz Berlina.

Također i sin Predraga Radana Arijan se otisnuo u košarkaške vode. Ovaj mladi košarkaš donedavno je igrao u Vogošći, a trenutno je bez kluba.

I Emir Preldžić je sin bivšeg košarkaša. Njegov otac Senad igrao je za Čelik, ali ga je sin nadmašio, jedan je od najboljih košarkaša Evrope i već dugo je jedan od zapaženijih u redovima reprezentacije Turske.

Košarkom se bavio i sin bivšeg košarkaša Igmana Ljubiše Markovića. Slaven je dugo igrao u SAD, a jednu sezonu i u Bosni.

U Bosni i reprezentaciji BiH je svojevremeno igrao i sin Enesa Terzića, Goran, koji je nastupio na Evropskom prvenstvu 2001. godine. Nakon igračke karijere, Goran je postao dugogodišnji član Uprave KK Bosna. Sada su i otac i sin Terzić članovi UO Bosne.

Prethodno je, odnosno šezdesetih godina prošlog vijeka, u Bosni igrao Smajo Bajrović, čija su ga djeca Adnan i Samir naslijedila devedesetih, igrajući za Bosnu i druge sarajevske klubove. Upravo je generacija Smaje Bajrovića nedavno proslavila 50 godina otkako su postali prvaci BiH, tada na nivou republičke lige.