Najpoznatiji instruktori u Sarajevu: Oni znaju kako do uspjeha
Najpoznatiji instruktori u Sarajevu: Oni znaju kako do uspjeha
31. 03. 2015 - 11:12 \\ Magazin

Lejla Šebić i Amir Aljiji su najpopularniji trenerski tim Sarajeva koji radi zajedno personalne treninge i grupne fitness programe tj. različite vrste aerobika. Lejla je doktor nauka iz oblasti sporta i svjetska prvakinja u natural bodybuildinu, a Amir je magistar sporta i svjetski prvak u šutiranju trica u street basketu.

Zajedno rade personalne treninge i to vrlo često sa parovima tako da Lejla radi sa ženama, a Amir sa muškarcima. Brojne poznte ličnosti vježbaju sa njma kao što su Amra Silajdžić, Aleksandar Hršum, Omar Kuštrić, Emina Ganić, Lajla Torlak, Selma Starfinger, Maja Sar i dr.

Pored toga vode aerobik programe u klubu "Fit & Fun Linea" koji se nalazi u Avaz Twist Toweru. Prije dvije godine prvi su promovisali grupni Insanity program u BiH, a ove godine su pokrenuli program vježbanja pod nazivom „Bikini izazov“ sa ciljem da pomognu damama u postizanju idealne bikin linije ovog ljeta uz adekvatan program vježbanja, ishrane i stalne motivacije. Osnovali su zajedno i fitness boot camp „Ameja“ koji okuplja rekreativce i zasniva se na vježbanju u prirodi na čistom zraku tokom proljeća i ljeta.

Amir i Lejla su promotori zdravog načina života i vježbanja, svako jutro ih možemo vidjeti u okviru jutarnjeg programa TVSA kako vode jutarnje vježbe i bude naše surađane. Klijenti koji vježbaju sa njima su svih dobnih skupina, od vrhunskih sportaša, djece, tinejdzera, rekreativaca i osoba sa određenim zdravstvenim problemima. Svoje stručno znanje i praktično iskustvo u sportu i rekeraciji udružili su kako bi promovisali sve vrijednosti redovnog vježbanja, zdrave ishrane i sportskog načina života.

inesbabic5

Zaplešimo s Ines Babić

Sarajka Ines Babić već pet godina drži časove trbušnog plesa u Školi trbušnog plesa Sahara. S trbušnim plesom se upoznala u Londonu dok je studirala. Istovremeno je uz redovan studij odlučila svoje slobodno vrijeme da upotpuni sa odlaskom na časove trbušnog plesa. Puno je putovala i imala priliku da se upozna sa plesom kojeg jako voli. U Sarajevu je uspješno magistrirala Kriminalistiku, ali je uporedo uz svoju struku odlučila da osnuje svoju školu plesa i podstakne ostale članice njenoga kluba da se posvete plesu i zavole ga na jednak način.

Škola trbušnog plesa Sahara je dosegla i zavidan nivo jedne od najpopularnijih škola plesa, a Ines Babić spada svakako u najtraženije instruktore ove fizičke aktivnosti i treninga. Sada ima članove svih fizičkih uzrasti. Uvijek se trudi da trbušni ples predstavi kao veliku umjetnost, a danas je postigla to da je svojim trudom i zalaganjem podigla trbušni ples na nivo jedne od popularnijih vidova rekreacije.

Svaki uspješan čovjek treba da bude stručan u svojoj oblasti i da posjeduje veliko znanje. To se može poistovjetiti sa dobrim izvođačem nekoga instrumenta koji svira instrument i zna kako da koristi instrument i proizvodi najbolji zvuk. Svaka osoba treba da uspostavi dobar odnos sa ostalim ljudima. To znači poštovanje ljudi i uzimanje u obzir svih njihovih mišljenja i primjedbi kako bi zadovoljstvo bilo što veće. Svakako je bitno da imamo karakteristike odgovorne, povjerljive i ujednačene osobe koja misli pozitivno, razumije sve generacije i širi optimizam – navodi Ines Babić.

ermin

Ermin Hodžić vas uči kickboxingu

Ermin Hodžić iz Sarajeva se bavi borilačkim sportom od svoje 16. godine. Počeo je sa kickboxom i thaiboxom te se zadržao na tom polju prvih 4-5 godina treninga, gdje je ostvario značajne rezultate kako na amaterskom tako i na profesionalnom planu. Između ostalog osvojio je 3. mjesto na svjetskom prvenstvu u thaiboxu, a bio je i višestruki državni prvak u raznim kickboxing disciplinama.

Potom je za Ermina uslijedila tranzicija na MMA. Posljednjih 6 godina života je aktivno trenirao MMA, a pored samog treniranja vršio i ulogu trenera grupe za početnike i rekreativce. Na tom polju je ostvario 3 profesionalne pobjede uz isto toliko poraza, a amaterski MMA record mu je 5-1. Pored navedenog, svakodnevno radi kao pravnik u Fondu za zaštitu okoliša FBiH, što mu jeste osnovno zanimanje, a usklađivanje ovakavog tipa takmičarskog treninga sa redovnim poslom i ostalim životnim obavezama nije ni malo lagan zadatak s obzirom da se radi o definitivno najtežem, najkompleksnijem, najkompletnijem i zasigurno najbržem rastućem sportu današnjice.

- Svaki uspjeh ima svoju cijenu i zahtjeva razna odricanja u životu, a prije svega zahtjeva rad, red i disciplinu, što i jeste jedna od njegovih osnovnih osobina odnosno neophodan faktor kako bi bilo moguće uskladiti sve navedeno i u konačnici ostvariti željeni rezultat – navodi Ermin Hodžić.